Akçaabat'ı idare etmek için iki Başkan Yardımcısı yeterli değil


Bir şehrin gelişmesi ve büyümesi ne kadar önemli ise! Yapılan işlerinde sürekliliği ve devamlılığı yani "sürdürülebilir" olması da o oranda önemlidir. Yerelde verilen hizmetlerde  insan hayatına  doğrudan en çok katkı sunan kuşkusuz belediyelerdir. Gün içerisinde insan popülasyonunun en yoğun olduğu, dertlerin ve sıkıntıların çözüm arayışında ilk akla gelen adrestir,  30 Mart yerel seçimlerinden sonra Büyükşehir belediyesine geçişle beraber hizmetler hususunda il olarak hem olumlu hemde olumsuz olarak etkilendik ve etkilenmeyede devam etmekteyiz. 
Bana göre, bu işten en zararlı çıkan Akçaabat'ımızdır.

Neden?

Akçaabat'ın 30 Mart seçimlerinden önce 14 Belde belediyesi bulunuyordu.  Belde belediyeleri coğrafya olarak 330 km2 alanda hizmet sunuyorlardı.. Kendi alanlarında bir eko sistemleri vardı. Akçaabat Belediyesinin  hizmet alanı ise 15 km2 alanda, 7 mahalleye hizmet sunuyordu. Büyükşehir belediyesi olduktan sonra Belde belediyeleri kapandı. Araç ve gereçleri ile gelirleri İlçe belediyemize geçti...

Aslında Belde Belediyeleri; "Şehrimizin gelişmesinde sürdürülebilir hizmetin  önemli bir ayağını oluşturuyordu". Yaklaşık  25-30 yıllık bir belediye geçmişi, ilçemizin yerel yönetimde ne kadar güçlü bir alt yapısı olduğunu  bilgi birikimi ve tecrübesiyle, belde belediyeleri yaklaşık 40,000 kişiye hizmet sunuyordu. İdari binaları, makine ve ekipmanları ve belediyecilikte yetişmiş hizmetlileri büyük bir kaynaktı. Hizmet noktasında çok önemli deneyimin maalesef, 30 mart yerel seçimlerinden sonra kaybettik. İdari yapıya baktığımızda belde belediyelerimizde 14 belediye başkanı, başkan yardımcıları, sorumlu müdürler, saha ekipleri ve şantiyeler araç ve gereçler, idari binalar ile hizmet veriliyordu.

Şimdi 345 km2 alanı bulan İlçe belediyemiz sınırlarında  Bir belediye başkanı ve 2 yardımcısı ile bu kadar alanın ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ediyorlar/ etmeye çalışıyorlar.

Peki! Mevcut yönetim organizasyonu bu ihtiyaca cevap verebilmekte midir? Olduğu kadar.. Olması gereken! Akçaabat Belediyesinde; Bir Belediye Başkanı ve ALTI yardımcısıdır. Akçaabat Belediyesinin şuanda üst kademe kadrosunda  Belediye meclisinden İki seçilmiş ile Dört tanede Memur kadrosundan Başkan yardımcısı atama yapabilecek, açık kadrosu bulunmaktadır. Bir örnek ile izah edersek, durum daha da netleşmiş olacaktır sanırım. Sera gölü vadimizde, eskiden Akçaköy, Derecik, Yıldızlı, Söğütlü, olmak üzere dört belde belediyesi ile hizmet veriliyordu. Bunların eko sistemi ile yaklaşık olarak 30,000 kişi hizmet alıyordu. Bu vadimizde hizmet binaları kapandı, tek elden sadece Yıldızlıda  bir idari şantiye ile bu vadimize hizmet vermeye çalışıyoruz. Haliyle bu hizmet noktasında bu kadar alana cevap verememektedir. Galanima vadisini bu anlamda hiç söylemeye gerek bulmuyorum! Burada durum daha da vahim. 

6 Başkan yardımcısı, eski beldelerin bir birine yakın olanları birleştirilerek sorumluluk alanları oluşturulursa o zaman yük ilçe belediyesinden kırsala doğru yönelir ve olması gereken tüm hizmetler vatandaşın ayağına gitmesi sağlanır. Mesela Su tahsilat şefliği, Emlak, Zabıta, Fen işleri, Temizlik işleri, bağ bahçe gibi her birimin bir şubesi mutlaka Altı bölge oluşturularak bunlarda, Altı belediye başkan yardımcısına bağlanarak hizmet daha etkin yapılabilir. Böylece Belediye yeni istihdam oluşturur. Ya da 14 Belde binası tekrar açılarak, Vatandaşımız daha hızlı ve kaliteli hizmet alabilir.

Belde belediyeleri kapandıktan sonra,  yeterli hizmeti alamayan kırsaldaki vatandaşlar; Çözüm olarak Beldelerdeki yardımlaşma ve dayanışma dernekleriyle, Belde Belediyesi gibi hizmet vermeye başladılar. Derneklerin bünyesinde  Cenaze nakil araçları, yolcu taşıma araçları var, ekskavatörde almayı düşünüyorlar.  Kırsaldan haftada bir gün çöp toplayarak, yayladan yazın çöp toplayarak hizmet sunuyoruz diye bir düşünceye kapılmak hatalıdır. Tüm bunların plan ve programlarının yetersizliği ve bir şehir planının olmamasından kaynaklanmaktadır. Bir ayrıntıyı da paylaşmak istiyorum! Yaklaşık 50 mahallemizin kanalizasyon hizmetleri henüz yok ve şehir şebekesine bağlanması gerekiyor. Plan  projede var ama hangi belediye yapacak? Yeterli kaynak var mı?

Akçakale kalesinin kazılarında Sanat tarihi uzmanını bile Trabzon'dan ödünç getiriyoruz.  

Belediye bünyesinde bir  Sanat Tarihi uzmanımız bile yok, Kültür ve turizm şehri olacağız.

Özetlersek durumu; Büyükşehir belediyesi öncesinde 14 belde belediyesi ve çalışanları ile 100000 kişiye yakın vatandaşımıza hizmet ediliyordu. Büyükşehirden sonra ilçe belediyemiz en çok etkilenen belediye oldu ve zor durumda kaldı. yeni şartlara alışmak ve bunlara refleks vermede  mevcut durum, hizmet noktasında sorunlar yaşamaktadır. Yönetim anlamında eskiden 14 Belde Belediye Başkanı ve yardımcılarıyla 80000 kişinin taleplerine cevap verilmeye çalışılıyordu. Şimdi Bir belediye başkanı ve iki yardımcı ile 1250000 kişiye hizmet sunulmaya çalışılıyor. Deneyimli personel sayısı yeterli değil... Büyükşehir ile koordinasyon tam sağlanamadığı gibi hala sorunlar yaşanmaya devam etmektedir. Olması gereken Akçaabat belediyesinin altı başkan yardımcısı ile 14 Beldenin yeniden açılarak hizmet ağını güçlendirmesidir. Temizlik, Fen  Zabıta  birimlerinin açılarak hizmetin kırsala yayılması sağlanmalıdır. Eksikler yerinden tespit edilerek köklü çözümler hazırlanmalıdır. Palyatif çözümler ile günü kurtarmak bu şehre katkı sağlamıyor...

YORUM EKLE