Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi) Nedir?

     Her geçen gün hızla gelişen teknoloji insanoğluna yararı kadar zararı da olmuştur muhakkak. Bence bu zararların en başında hareketsizlik ve buna bağlı etkileri gelmekte. Uzun saatler hareketsiz kalarak çalışma, stres faktörünün çok yüksel olması, kötü beslenme alışkanlıkları vücut yapısını ve dinamiklerini bozmaktadır. Bozulan vücut mekanizması özellikle bel, boyun, kalça, omuz vs. gibi eklemlerde ciddi ağrılara ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Günümüzde bu rahatsızlıkların başında boyun fıtığı gelmektedir.

     Bu rahatsızlık günümüzde pek çok insanda görülmektedir. Ciddi sorunlara ve iş gücü kaybına yol açarak kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir. Bu hastalık öncelikle boyun ve boyun kuşağı bölgesinden başlamaktadır. Bu bölgelerde etkilenme derecesine göre ciddi ağrı, kuvvet ve güç kaybı, uyuşma, elektriklenme, yanma vs. ağrılarla karakterizedir.

Boyun fıtığının nedenleri nelerdir?

     Ekseriyetle vücudunu çok kullanan kişilerde görülme sıklığı fazladır. Ağır yük taşıma veya kaldırma, ani ve ters hareketler, trafik kazaları, düşme vs. hastalığının başta sebepleri arasındadır. Bunların yanı sıra duruş bozuklukları, masa başı ya da bilgisayar başında uzun süre aynı pozisyonda kalan kişilerde de görülme olasılığı fazladır. Özelikle telefon, tablet, kitap vs. göz hizasından aşağıda tutmak ve uzun süre bu pozisyonda kalmak hastalığı tetiklemektedir.

Boyun fıtığında hangi tedaviler mümkündür?

     Boyun fıtığı, genelde ameliyata gerek kalmadan düzelebilir. Bundan dolayı boyun fıtığı teşhisinde ameliyattan önce özellikle ağrıyı azaltmak için konservatif (ilaç, istirahat, koruma vs.) tedaviler uygulanmaktadır. Cerrahi olmayan tedavilerde amaç, diskin sinir üzerinde ki yarattığı baskıyı azaltmak, ağrıyı hafifletmek ve hastanın şikayetlerini minimal seviyeye getirmektedir.

     Hastamızda boyun fıtığı ağrıları başladığında kısa bir süre (1-2 gün) yaptığı işe ara verip istirahat etmesinde fayda vardır. Sonrasında tekrar harekete başlamasında kaslarının zayıflamaması ve güçsüzlük olmaması açısından önemlidir. Bunun yanında kas spazmını ve ağrıyı azaltmak için manipülasyon, elektrik stimülasyonu, traksiyon vs. de uygulanabilir.

     Bazı vakalarda medikal ve fizik tedaviden pek iyi neticeler alamadığımız durumlar ve ileri derecede fıtıklar söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda sinir kök basısından kurtarmak ve nörolojik bulguları azaltmak için cerrahi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Cerrahi sonrası dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Bunlardan en önemlisi fizik tedavi ve rehabilitasyon ile hasta eğitimidir.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon:

     Boyun fıtığının neden olduğu ağrı, eklem hareket kısıtlılığı, kas kuvvet zayıflığı ve kaybolan fonksiyonları yerine koymak için fizyoterapi uygulamaları kullanılmaktadır. Özellikle tedavide kullanmış olduğumuz egzersizler, boyunda ki disklerin ve yumuşak dokuların beslenmesi için, kuvvet ve esnekliğinin artırmak için önemli bir yere sahiptir. Fizyoterapistler eşliğinde hazırlanan ve yapılan fizyoterapi uygulamaları hastalarımızda ciddi anlamda düzelme ve eski sağlıklarına dönmeyi görmekteyiz.

Hasta eğitimi ve tavsiyeler:

     Dünya Sağlık Örgütü tedavi edici hasta eğitimini kişilerin hayatlarını
hastalıklarıyla en iyi şekilde yönetebilmeleri için gerekli becerileri kazanmasına ve
korumasına yardımcı olan eğitim olarak tanımlar. Bundan dolayı hastalar sahip olduğu rahatsızlığının detaylarını bilmesi gerekir.  Bu; hastada korku, endişe ve stresi azaltmaya yardımcı olmakta ve ileride oluşabilecek yaralanmaların önüne geçebilecek tedbirler almayı sağlamaktadır.

Bunlara dikkat!

-Yüz üstü yatmayın. Yan yatarak uyumanız daha iyidir.

-Sırtüstü uyumak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde yerleştirin. Gerekli durumlarda ortopedik yastık ve yatak kullanın. Boynunuzun gergin durmasından kaçının.

-Otururken çenenizi (yukarı değil) bükerek boynunuzu arkaya doğru çekik tutun. Kol destekleri olan sert bir sandalye kullanın. Bütün omurgayı sandalye arkalığına dayanacak şekilde dik olmasına özen gösterin.

-Tüm gün masa başında çalışıyorsanız; fırsat buldukça belirli aralıklarla kalkıp dolaşın. Ara ara boynunuza germe egzersizleri yapın.

-Yaşlanmayla birlikte disk hücre yoğunluğu ve hücre yenilenme aktivitesi azalır. Bundan dolayı hareketli kalmaya ve beslenmenize dikkat edin. Sigaradan uzak durun.

YORUM EKLE