Ofis çalışanları nelere dikkat etmeli?

Ofis çalışanlarının iskelet kas sistemi sağlığının korunması ve birtakım öneriler
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de teknolojinin gelişimine bağlı olarak hizmet sektöründe çalışanların sayısı her geçen gün artmaktadır. İş yerlerinde yapılan çalışmaların birçoğu ofiste ve bilgisayar başında gerçekleşmektedir. İş yerlerine bilgisayarların girmesi verimliliği önemli ölçüde artırırken çalışanlar üzerinde farklı değişikliklere de yol açmaktadır. Çalışanların uzun süreler statik ve sabit pozisyonlarda kalması sağlık problemlerine neden olmakta, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Tüm gün boyunca durağan bir şekilde veya tekrarlı hareketlerle çalışmak zorunda kalan çalışanlarımızda iskelet-kas sistemi problemleri özellikle de üst gövde bel-boyun ağrısı görülmesi ve buna bağlı özürlülük düzeyi artmaktadır. Bundan dolayı da çalışanların işlerine ara vermesine neden olduğu için işgücü ve verim kaybına sebep olabilmektedir. Ofis çalışanları için farkındalık yaratılması ve bazen fark edilmeyen bu hastalıklara karşı önlemler alınması gerekmektedir.
Yapılan çok sayıda bilimsel çalışmada bilgisayar kullanıcılarının günde 10 saatten fazla çalışmanın, günlük 7-9 saat bilgisayar kullanımının ve iş yerinde iki yıldan daha uzun süredir bilgisayar kullanımının iskelet-kas sistemi açısından risk olduğu belirtilmiştir. Ofis çalışanlarının %57’sinin iskelet-kas rahatsızlıklarına bağlı olarak en yaygın şikayetin ağrı olduğu belirtmişleridir. Belirtinin görüldüğü vücut kısmı ise daha çok boyun ve omuz bölgesi olarak ifade edilmiştir. Daha sonra ise sırasıyla; omuz, sırt, el / el bileği / parmaklar, bacak / diz / ayak bölgelerini kapsadığı bildirilmiştir. Ağrı şiddeti açısından cinsiyetler arasında fark olmadığı kaydedilmiştir.
 Kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının önlenmesinde, işe ara vermenin etkinliğini destekleyen yayınlar literatürde mevcuttur. İş verimliliği üzerinde ise işe ara vermenin olumsuz etkisinin olmadığı bildirilmiş, postür değişikliği yaparak aktif işe ara vermenin, iş verimliliğini sağladığı ve bel ağrısını azaltmada etkili olabileceği ifade edilmiştir.
Neler yapabiliriz?
- Bilgisayarınızın monitörü gözlerinizden en az 60-70cm uzağa ve göz seviyesinden biraz aşağıda olmalıdır ve ekrandaki yazıları okunmuyorsa monitör yaklaştırılmamalı, yazı karakterinin boyutunu artırılmamalıdır.
-Klavye ve fare dirsek seviyesinde olmalı. Ön kol ve bilekleriniz yere paralel durmalıdır. Bilek destekli fare kullanılabilir.Oturduğumuz sandalyede bel desteği tercih edebiliriz.
- Mesai boyunca belirli aralıklarla ayağa kalkıp koltuğunuzu ayarlayın. (2 saatte bir 5dk.)
- Koltuk ayarının değiştirmek eklemlerinizde mobilizasyona sebep olur ve böylece koltuğun neden olduğu kas gerilmeleri ve doku ezilmelerinden korunabilirsiniz.
- Her yarım saatte 30-60 saniyelik germe egzersizleri, kan dolaşımını düzenler, belirli bir pozisyonda uzun süre oturmaktan doğan rahatsızlığı azaltır, verimliliği artırır ve hata yapmayı önler.
-Çalışma esnasında nefesimizi düzenleyebilir, belirli periyotlarla nefes egzersizi yaparak gerilmiş kaslarımızı gevşetebiliriz.

YORUM EKLE