Yıldızlı kıyısında bungalova tepki!

Yıldızlı Mahallesi kıyısında yapımına başlanan bungalovları Karadeniz yutar!

Yıldızlı kıyısında bungalova tepki!

Trabzon’un Akçaabat İlçesi Yıldızlı Mahallesinde kıyıya birkaç metre mesafede yapımına başlanan bungalov evlere çevre halkından sonra Meslek Odaları da tepki gösterdi.

Kuzey Ekspres’in geçen hafta gündeme getirdiği Yıldızlı sahilinde kalan yeşil bir alanın Belediyeden alınan izinle turizm amaçlı imara açılmasına çevre halkından sonra Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan da tepki gösterdi. Karadeniz’de dalga yüksekliğinin birkaç metre yükselmesi halinde yerle bir olması kuvvetle muhtemel 4 adet bungalov evin kurulacağı yerin beton zemini döküldü. “Sabah erken kalkan denizi dolduruyor” diyerek olaya tepki gösteren Cemil Pehlevan şunları ifade etti:

YAPILAŞMAYA MÜDAHALE EDİLMİYOR

“Kıyı kanunu hiçe sayılıp belediyelerin ruhsat verdiği bir yapılaşma söz konusu. Kıyıları koruyan 3621 sayılı Kıyı Kenar Kanunu,1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve ilgili belediyeler kıyıların birilerinin menfaatine ilelebet yok edilmesine neden suskun! Trabzon’un yönetimini teslim ettiğimiz yöneticiler günümüz teknolojik imkânlarında çalışma alanına giren konularla ilgili yanlış uygulamalara neden müdahale etmez!”

DEDEDEN KALMA GİBİ SAHİPLENİLİYOR

“Karadeniz’in birçok noktasında denize devlet yol yaparken, müteşebbisler de yapay yarım adalar oluşturarak ticari faaliyetlerde bulunmaktadır. Karadeniz kıyılarında yeni yaşam alanları açmak ve otoyol inşa etmek için doldurulan kıyılar denizdeki yaşam çeşitliliğini ve yaşam alanlarımızı başkasının mülkiyetine geçirerek yaşam alanlarımızı dolayısıyla denize ulaşmamızı engellediğinden yaşam kalitemizi etkiliyor. Şehirlerin giderek daha fazla denize yaklaştığı düşünülse de aslında durum hiçte sanıldığı gibi değil. Çünkü artık o alanlar haksız bir şekilde özel mülkiyete konu alanlar. Ayağınızı denize sokmanınızın bir bedeli var! Ya da sahile ev yapan, dolguyu yapan şahıs ya da müteşebbis denizi dededen kalma malı gibi sahipleniyor. Bütün bunlar yaşanırken ilgili kamu kurumlarının uygulamakla mükellef oldukları kanunları neden uygulamaya koymazlar!”

300’Ü BULAN BALIK TÜRÜ 15-20’YE DÜŞTÜ

“Özellikle, yanlış deniz kullanımı ve sürdürülebilir olmayan benzer uygulamalar sonucunda, bölgedeki doğal alanlar zarar görmekte ve doğal kaynaklar plansızca kullanılarak tüketilmektedir. Şöyle ki bir zamanlar 300'ü bulan balık türleri, bugünlerde 15-20'lere kadar geriledi. Bugün hem tür bazında, hem de miktar bazında kayıplarımız söz konusu. Bu konuda ciddi tedbirler almanın zamanı geldi de geçiyor.”

TRABZONLULARIN GÖZLERİ ÖNÜNDE!

“‘Kıyıda ve uygulama imar planı bulunan sahil şeritlerinde duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engelleri oluşturanlara idarî para cezası verilir. Kabahatin tekrarı halinde, ceza üst sınırdan verilir, denilmesine rağmen bu eylemler birkaç kişi tarafından toplam nüfusu 816 biu 684 olan Trabzonlunun gözü önünde gerçekleşmektedir. Balıkçı damlarına yakın diye görüş belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nedense konut ve tesis dolgu yapılarak deniz işgallerine müdahale etmiyor”.

Kaynak : Kuzey Ekspres Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER