Akçaabat'taki kazada ihmal iddiası

Akçaabat’ta yaşanan ve 6 kişinin hayatını kaybettiği otobüs kazasının bilirkişi raporunun detayları ortaya çıktı.

Akçaabat'taki kazada ihmal iddiası

Akçaabat'ın Akpınar mahallesinde 4 Mayıs 2023 tarihinde yaşanan ve 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan otobüs kazasının bilirkişi raporu yayınlandı. Raporda otobüsün fren sistemin bozuk olduğu ve fren siparişi verildiği ortaya çıktı.  Ayrıca yayınlanan rapora göre otobüs şoförü A.B tali kusurlu olarak bulunurken, kazada asli kusurlu bulunan TULAŞ yetkilisi ve otobüs arızalarının giderildiği kademe amirinin açık kimlik bilgilerinin ve açık adreslerinin savcılıkla paylaşılmadığı iddia edildi. Günebakış Gazetesi’nin haberine göre 26 Temmuz 2023’te bilirkişi raporunun çıkmasına rağmen Akçaabat Cumhuriyet Savcılığının talep ettiği isimler Büyükşehir Belediyesi tarafından bildirilmedi. 

detail-photo-fancybox-0

OTOBÜSÜN FREN SİSTEMİ ARIZALIYMIŞ

Bilirkişi raporuna göre ilk olarak, ‘28 Mart 2023 tarihinde otobüsün fren sistemi arızalı, ısınınca tutmuyor’ ibaresiyle arıza bildirim formu açılıyor. 6 Nisan 2023’te “kazalı araç” notu düşülerek aracın fren ana merkezi ve fren hidroliği değiştirildi. 14 Nisan’da fren merkezi değiştirildi. 17 Nisan’da “Frenler sıkma yapıyor” şikayeti ile araca müdahale edildi. 27 Nisan’da “Lastikler kontrol edilecek, frenler kontrol edilecek” şeklinde arıza bildirim formu oluşturuldu. Kazadan 3 gün önce 2 Mayıs’ta ise fren üst merkezi siparişi verildi.

ARAÇ DAHA ÖNCEDE FREN ARIZASI YAPTI

Kaza yapan aracın muayene kayıtları da dikkat çekti. En son 8 Mart’ta muayene için TuvTürk’e getirilen 61 KA 737 plakalı araç sabah 10.20’de girdiği muayeneden ağır kusurlu çıktı. Daha sonra 16.20’de girdiği muayenede ise hafif kusurlu olduğu görüldü! İlk kayıt dosya içeriğinde yer almazken, 2. kayıtta “ön ve arka viraj denge çubuklarında yataklama boşluğunun mevcut olduğu” ifade edildi.

detail-photo-fancybox-2

ARIZAYA RAĞMEN OTOBÜS SEFERE ÇIKARILDI

2 Mayıs 2023 tarihinde fren üst merkezi siparişi verilen otobüs sefere çıkarılırken, bilirkişi raporunda bahsedilen, kronik fren arızasının onarılmamasının, fren kompresörünün istenen frenleme basıncını sağlamamasının, arka tekerleklerdeki fren sisteminin tutmamasının, ön tekerleklerde bulunan fren balatalarının aşınmış ve işlevini yitirmiş olmasının neden olduğu kaydedildi.  Otobüs ayakta yolcu alınması ve oturan yolculara emniyet kemerinin bağlatılmamasının da zararlanmayı artırdığına dikkat çekildi. 

BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE TULAŞ YETKİLİSİ ASLİ KUSURLU

TULAŞ yetkilisi, otobüsün 10 bin kilometrede metrede rutin periyodik bakımların yapılmasını sağlamadığı, defalarca fren arızası yaşanan otobüsün frenlerinin eksiksiz ve sorunsuz onarımının yapılmasını sağlamadığı, 10 yaşından büyük otobüsler toplu taşımada kullanılamazken 23 yaşındaki aracın kullanılmasına göz yumduğu vb. sebeplerle asli kusurlu olarak belirlendi. Otobüslerin onarımlarının yapıldığı kademenin birim müdürü de araç bakımlarından mesul olması sebebiyle asli kusurlu oldukları iddia edildi. Fakat tüm bunlara rağmen bu kişilerin açık kimlik ve adres bilgileri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebine rağmen büyükşehir belediyesi tarafından bildirilmediği öne sürüldü. 


TALİ KUSURLU TUTUKLU ASLİ KUSURLULAR DIŞARIDA

Eşi 39 aylık hamile olan ve kazada tali kusurlu bulunan 39 yaşındaki otobüs şoförü A.B yoğun kaçma şüphesi gerekçesiyle aylardır tutuklu bulunurken, bilirkişi raporunda asli kusurlu gözüken TULAŞ yetkilisi ve amirin bilgilerinin savcılığı verilmemesi dikkat çekti. Asli kusurluların isimlerinin neden Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmediği ve yaşanan olay akıllarda soru işaretleri bırakmaya devam ediyor.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2023, 11:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER